تلفن تماس:  04135595050
اجرای الگوی جدید مدیریت بازار فولاد

کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ با موضوع «بررسی صنعت فولاد و مواد اولیه» در مرکز همایش‌های بین‌المللی جزیره کیش برگزارشد در این کنفرانس تعداد کثیری از مدیران ارشد دولتی، فعالان و اساتید برجسته ایرانی و بین‌المللی حضور داشتند.

 

امیرصباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری ایمیدرو خبر از اجرای الگوی جدید مدیریت بازار با ابزارهای ۲۵ گانه داد و گفت: در این الگو بازارها به دو دسته مازاد عرضه_کسری عرضه تقسیم شده و هرزمان با ۲۵ ابزار مرتبط با دولت و بورس سعی می‌شود نسبت به متعادل کردن ان اقدام شود. کسری و مازاد عرصه شامل ۳ رنگ سبز(بنیادی)، زرد(قابل پیش‌بینی) و قرمز(غیرقابل پیش‌بینی) است.

وی اظهارکرد: اهداف الگوی جدید مدیریت بازار دخیره‌سازی کالاها به منظور عرضه در مواقع کمبود (انبارهای بورس کالا)، انعقاد قراردادهای بلندمدت بین صنایع و بالادست و پایین‌دست (کشف پریمیوم)، تامین کمبود مواد بازار از طریق واردات همزمان با حفظ رقابت‌پدیری صنایع(عرضه تلفیقی)، پیش‌بینی‌پذیری بازار (عرضه‌های آتی ۳ماهه، ۶ماهه، ۱۲ماهه و خدمات هیچینگ)، حدف سهمیه‌ها و کاهش رانت اختلاف نرخ بازار و بورس کالا، تسهیل صادرات و حذف مجوزها و امضاهای طلایی و تامین مالی حوزه صنعت از طریق ابزار بورس‌های کالایی است.

شوک قیمتی در انتظار الکترود گرافیتی

محمدعلی حاجی‌آبادی، مدیرعامل هلدینگ کهرباگستر در کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ با موضوع «چشم‌انداز بازار الکترود گرافیتی» گفت: نخستین کوره در سال ۱۹۰۷ به صورت اقتصادی تولید فولاد را آغاز کرد و درحال‌حاضر ۲۷درصد تولید فولاد در جهان به روش کوره قوس، و ۷۳ درصد به روش کوره بلند صورت می‌گیرد.

وی افزود: روند نرخ الکترود گرافیتی نشان داده در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ افزایش و سپس کاهش شدید قیمتی را به دلیل اینکه چین نرخ حامل‌های انرژی را پایین آورد و همچنین تعطیلی واحدهای الاینده الکترود گرافیتی صورت گرفت.

حاجی آبادی یک شوک قیمتی و افزایش شدید نرخ الکترود گرافیتی را در آینده نزدیک پیش‌بینی کرد و درباره چرایی عدم تولید الکترود گرافیتی در ایران، افزود: با کمتر از هزینه یک مربی فوتبال می‌توان یک متخصص تولید الکترود را از خارج به خدمت گرفت و ایران با هزینه بسیار پایین‌تر می‌تواند صاحب الکترود گرافیتی شود تا این محصول دیگر گلوگاه فولاد نباشد.

ضرورت راه‌اندازی کلینیک معادن کوچک

سیدرضا عظیمی، مدیر طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس در کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ در کیش با موضوع شبکه‌سازی تخصصی برای ارتباط با معادن کوچک مقیاس گفت: به درمانگاه و کلینیک‌های تخصصی برای معادن کوچک نیاز داریم تا چالش‌ها و عارضه‌های مبتلا‌به معادن را مورد بررسی و درمان قرار دهد.

وی افزود: تلاش‌هایی در این راستا با کمک واحدهای بخش خصوصی شکل گرفته، اما کافی نیست.

عظیمی با بیان اینکه معادن به اطلاعات مورد نیاز فنی و حقوقی دسترسی ندارند و همین امر موجب فعال نشدن این معادن بوده است.

وی با بیان اینکه شرکت‌های بزرگ معدنی در دنیا از معادن کوچک حمایت می‌کنند تصریح کرد: معادن بزرگ سودهای بسیار خوبی دارند و کمک به معادن کوچک را در قالب هزینه‌های خود می‌بینند.

ظرفیت‌سازی جدید در زنجیره فولاد را متوقف کنید

در این نشست مهران محجوب نژاد، معاون شرکت فولاد تکنیک گفت: تا افق ۱۴۰۴ به ظرفیت نصب شده ۵۵ میلیون تن فولاد خواهیم رسید و نباید ظرفیت جدیدی در هیچ یک از حلقه‌های زنجیره فولاد اعم از کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد احداث شود.

وی افزود: هر واحد جدیدی مجوز بگیرد فشارش روی سنگ آهن خواهد آمد این در حالی است که معادن سنگ آهن پاسخگوی این میزان ظرفیت نصب شده در زنجیره فولاد نیستند. وی با بیان اینکه برنامه‌ها باید به سمت کاهش پلکانی و تدریجی تولید آهن اسفنجی برود تصریح کرد: در طرح جامع فولاد، قرار بر این بود که ۳۶ میلیون تن فولاد در داخل مصرف شود و با پیش‌بینی جمعیت ۹۰ میلیون نفر تا سال ۱۴۰۴ سرانه مصرف به ۴۰۰کیلوگرم فولاد برسد که همسنگ مصرف فولاد در کشورهای توسعه یافته است.

محجوب‌نژاد ادامه داد: این در حالی است که مصرف فولاد در این سال‌ها به زیر ۲۰۰ کیلوگرم رسیده است. از سوی دیگر ۲۰ میلیون تن هم باید صادر می‌شد که ممکن است به این هدف دست پیدا کنیم.

معاون فولاد تکنیک افزود: از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۷ رشد اقتصادی منفی ۲.۹ درصد بوده است. محجوب‌نژاد تصریح کرد: تنها راه ادامه حیات فولادی‌ها توجه به سرعت دادن به روند اکتشافات و استخراج سنگ آهن است.

چالش‌های تولید فولاد

بهرام سبحانی، رئیس انجمن فولاد به چالش‌های تولید فولاد اشاره کرد و گفت: ظرفیت تولید فولاد ۴۰ میلیون تن است اما ۳۰ میلیون تن تولید داریم که مابه‌التفاوت این دو رقم به دلیل چالش‌های موجود تولید نمی‌شود.

وی افزود: پراکندگی واحدهای فولادی، ظرفیت کمتر از یک میلیون تن فولاد، نداشتن زنجیره کامل فولاد در یک مجموعه که باعث افزایش نرخ لجستیکی می‌شود و هزینه‌های انرژی از جمله چالش‌های تولید فولاد است.

سبحانی با بیان اینکه چالش دیگر قیمت‌گذاری در صنعت و زنجیره فولاد است تصریح کرد: تا یکی دو سال پیش نرخ محصولات بالادست فولاد بر اساس کشف نرخ فولاد خوزستان در بورس انجام میشد که درحال‌حاضر جز نرخ شمش که توسط دولت کنترل می‌شود قیمتگذاری محصولات بالادست رها شده‌اند که ناهماهنگی عجیبی در زنجیره فولاد ایجاد کرده است.

صادرات هدفمند باشد

بهمن تجلی‌زاده، معاون بازاریابی و فروش فولاد خوزستان در مرکز همایش‌های بین‌المللی جزیره با بیان اینکه چهارمدل حکمرانی در قیمت‌گذاری فولاد وجود دارد، گفت: حکمرانی فرآیند اعمال قدرت در حوزه‌های اداری، سیاسی و اقتصادی از طریق نهادهای رسمی ( دولت) و عیر رسمی( بخش خصوصی) است.

وی افزود: انتظار حاکمیت این است که صادرات درکل زنجیره فولاد هدفمند شود و به نسبت ارزش افزوده شکل بگیرد.

وی ادامه داد: هدف دیگر دولت رسیدن کالا با نرخ مناسب به‌دست مردم و هدف نهایی کاهش تورم است در حقیقت هیچ هدفی خارج از این موارد برای زنجیره فولاد متصور نیست.

تجلی‌زاده تصریح کرد: باورکردنی نیست ولی ما زمانی فولاد را با نرخ ۴۲۰۰ تومان در بورس فروختیم و در حالی که الان قوه قضاییه به شدت به دنبال کسانی است که ارز ۴۲۰۰ گرفته‌اند هیچکس به عرضه فولاد با نرخ ۴۲۰۰ اشاره نمی‌کند.

وی ادامه داد: مدل دوم حکمرانی تبدیل به شیوه‌نامه ۴ صفحه‌ای شد که بعد از یک‌سال و بازنگری‌های متعدد دیگر قابل اجرا نبود.

تجلی‌زاده اصافه کرد: در مدل سوم لیستی از میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز به ازای هرتن محصول زنجیره فولاد منتشر شد، که ۳۴ یورو به ازای هر تن کنسانتره، ۳۲ یورو به ازای هر تن گندله، ۹۱ یورو برای آهن اسفنجی، ، ۱۹۰ یورو به ازای هر تن فولاد، و ۳۸ یورو برای هر تن میلگرد براورد شده است.

وی افزود: با احتساب ۱۰درصد سود برای هر حلقه از زنجیره فولاد، نرخ نهایی به ازای شمش خوزستان به‌دست آمده که خوشبختانه در حال اجراست.

ایجاد ائتلاف شرکت‌های بزرگ معدنی و فولادی

ابوتراب فاضل، مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری غدیر در کنفرانس پلنکس۲۰۲۱ گفت: دستکاری نسبت‌های قیمتی، افت عیار معادن، عدم توجه به آمایش سرزمینی در ایجاد واحدهای فولادی، صدور مجوزهای لیوان واحدهای فولادی بدون توجه به تعادل زنجیره، عدم سرمایه‌گذاری در حوزه اکتشافات، قیمت‌گذاری دستوری، عدم بکارگیری اشخاص حقیقی و حقوقی واحد اهلیت در زنجیره و عدم راهبرد صحیح در موضوع اکتشاف توسط نهادهای تصمیم ساز از مهم‌ترین عوامل ایجاد عدم توازن در زنجیره فولاد است.

وی افزود: تا افق ۱۴۰۴ به ۱۳۰ میلیون تن سنگ آهن داریم اما تا پایان امسال تنها در کنسانتره ۷۱ میلیون تن طرفیت ایجاد شده داریم ولی ۶۸ میلیون تن تولید واقعی داریم، در گندله نیز ۶۵ میلیون تن طرفیت داریم اما ۵۷ میلیون تن تولید می‌شود، احیای مستقیم نیز ظرفیت ۳۷ میلیون تنی با ۳۵ میلیون تن تولید آهن اسفنجی داریم، و در نهایت با ۴۷ میلیون تن طرفیت تولید فولاد، تنها ۳۵ میلیون تن فولاد تا پایان سال خواهیم داشت.

وی ادامه داد: تنها در امسال ۲۳ میلیون تن سنگ آهن، ۶ میلیون تن کنسانتره، ۱۶ میلیون تن گندله، و ۱۷ میلیون آهن اسفنجی کم داریم.

فاضل با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری تنها روی کاغذ است و رعایت نمی‌شود تصریح کرد: برای رفع عدم توازن در زنجیره فولاد نیازمند ائتلاف شرکت‌های بزرگ معدنی و فولادی هستیم چرا که سرمایه مورد نیاز و اهلیت کافی برای ایجاد کنسرسیوم دارند.

عمر اقتصادی ساختمان‌ها ۳۰ سال است

منصور یزدی‌زاده، مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با استقبال از برگزاری کنفرانسی با موضوع تحلیل بازار سنگ آهن و فولاد گفت: سال‌ها است چشم‌انتظار برگزاری چنین همایش‌هایی بودیم و استقبال و اعتماد مهمانان خارجی به برگزاری کنفرانس‌های تحلیلی در ایران نشان از نیاز جدی کشور به چنین اقداماتی دارد.

وی با انتخاب موضوع تولید ثروت در صنعت فولاد و مواد اولیه در سخنرانی خود، افزود: صنعت فولاد همواره بر طیف وسیعی از زندگی مردم تاثیرگذار است، از میزان تاثیر تولید و مصرف فولاد بر زندگی مردم تا ایجاد اشتغال، رفاه و بهداشت برای استان‌هایی که تولیدکننده فولاد هستند.

وی تشریح کرد: به ازای هر دو فرصت شغلی در فولاد، ۱۳ اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌کند.

یزدی‌زاده در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: عمر ساختمان‌ها در تهران و کلان‌شهرها ۳۰ سال و یک دهم عمر ساختمان در اروپا است که سرمایه‌گداری مردم در این بخش را عیراقتصادی می‌کند.

وی با تاکید بر لزوم حفظ محیط‌زیست توسط صنعت فولاد گفت: با مدیریت بهتر منابع خدادادی اثرات ملموس و غیرملموس تولید فولاد بر محیط‌زیست را باید کاهش بدهیم.

سال ۲۰۲۰ سال خوبی برای محصولات تخت فولادی بود

در این کنفرانس مسعود عبد یزدان، سردبیر گروه خبری تحلیلی Planner با تحلیلی از اخرین وضعیت بازار جهانی و داخلی فولاد گفت: شرکت‌های بزرگ سنگ آهنی در دنیا محدوده قیمتی ۸۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر تن را منطقی می‌دانند. وی افزود: از آنجا که نرخ تمام شده سنگ آهن برای این شرکت‌ها ۳۰ دلار است، نرخ یادشده برای انها سود خوبی دارد اما با این قیمت، توجیه اقتصادی معادن کوچک از بین می‌رود و انها از گردونه تولید خارج می‌شوند و به این شکل سود بیشتری نصیب شرکت‌های بزرگ می‌شود.

عبد یزدان با بیان اینکه نگاهی به عوامل تاثیرگذار بر نرخ فولاد جهان نشان می‌دهد رسیدن نرخ سنگ آهن به محدوده ۵۰ دلار بعید به نظر می‌رسد، تاکید کرد: سال ۲۰۲۰ سال خوبی برای محصولات تخت بود و افزایش نرخ بسیار بیشتری نسبت به محصولات طویل داشت.

وی تقاضای بهتر و ساختار هزینه‌های کوره‌های قوس را که تولید‌کننده محصولات تخت است، را از عوامل تاثیر‌گذار در رشد نرخ این محصولات دانست.

چشم‌انداز سبز فولاد
صنعت فولاد یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای در بین صنایع است؛ به طوری که این صنعت در دنیا سهمی 7 درصدی در تولید گازهای گلخانه‌ای داشته و از این رو مقرر شده تا سال 2050 میزان تولید کربن خود را نسبت به سال 2019 به میزان 50 درصد کاهش دهد.

به منظور اطمینان از دستیابی به هدف فوق، دولت‌ها به دنبال اعمال مالیات کربن و ممنوعیت واردات کالاها با آلایندگی کربن بالا هستند که به زودی از آن رونمایی می‌شود و این موضوع شامل چین، اروپا و آمریکا نیز می‌شود و کار برای فولادسازان بدون استاندارد فوق، بسیار دشوار خواهد بود!

از سوی دیگر، آمار نشان می‌دهد که فولادسازان دنیا در حال احداث 50 میلیون تن ظرفیت جدید به روش کوره بلند هستند که این دارایی جدید، احتمالا طی سال‌های پیش رو مجددا تعطیل خواهد شد! بنابراین مقرر شده در احداث واحدهای جدید، الزاما از کوره قوس و فناوری‌های هیدروژنی استفاده شود. به همین جهت بر طبق قوانین و هدف‌گذاری‌ها، بسیاری از فولادسازان به سمت سازگاری با طبیعت و در اصطلاح سبز بودن رفتند و طرح‌هایی برای کاهش آلایندگی ارائه شد که به دو صورت تغیر خط تولید یا بهبود و بهینه‌سازی خطوط تولید در جهت کاهش گازهای کربنی مطرح شده‌اند.

به طور مثال، در ژاپن به دلیل محدودیت‌های منابع، به بهینه‌سازی فرایند و تجهیزات کوره‌های بلند پرداختند و توانسته‌اند درصدی از تولیدی گازهای کربنی خود را کاهش دهند اما در کشورهایی که دسترسی خوبی به گاز طبیعی دارند و از روش احیا مستقیم به جای کوره بلند استفاده می‌کنند، میزان تولید گازهای گلخانه‌ای به طور قابل توجهی کاهش یافته است؛ البته این روش نیز آلایندگی‌های خاص خود را نیز دارد و ایران یکی از کشورهایی است که از روش احیا مستقیم برای تولید فولاد استفاده می‌کند.

طبق استاندارها، تولید فولاد سبز از دو روش استفاده خواهد شد؛ نخست با ریفورمینگ گاز ورودی برای برج احیا با بخار آب و تولید کربن منوکسید و هیدروژن مقدار بسیار زیادی از آلودگی (به علت از استفاده از گاز هیدروژن به جای گاز متان و قدرت احیاسازی بیشتر آن و عدم وجود کربن )کاهش خواهد یافت. دوم اینکه در طرحی بهتر با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و الکترولیز آب از برق آن، هیدروژن به دست آمده سپس از این هیدروژن به همراه میزان ناچیزی از گاز متان، فرایند احیای مستقیم را انجام داده که در نهایت گاز خروجی این واحد تنها بخار آب خواهد بود. با توجه به آن که در هر دو روش از گاز هیدروژن استفاده می‌شود، این فولاد سبز به فولاد هیدروژنی معروف است.

در مسیر تولید فولاد سبز مسائل پیچیده‌تر از آن چیزی است که مطرح می‌شوند. نخستین مشکل، فناوری مورد استفاده در این زمینه بوده که نیازمند سرمایه‌گذاری و زمان است. دومین مشکل این است که میزان ذخایر و تولید گاز هیدروژن به اندازه کافی نیست و شرکت‌ها باید برای تولید آن یا به واردات آن از کشورهای تولیدکننده بپردازند که به علت گران قیمت بودن حمل این گاز بسیار هزینه‌بر است؛ یا با الکترولیز کردن آب توسط برق سراسری یا برق تولیدی از انرژی‌های تجدیدپذیر این گاز را تامین کنند که به هزینه برق بیشتر و یا زیرساخت نیاز دارد.

دیگر مشکل مقاومت صنعت و تولیدکنندگان مواد اولیه و محصولات فولادی در مقابل تغیر است. به طور مثال، یکی از این کشور استرالیا بوده که بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ و سنگ‌آهن در دنیا محسوب می‌شود. حال اگر فولادسازان به سمت فولاد سبز بروند، استرالیا به جای زغال‌سنگ باید گاز هیدروژن را به عنوان ماده موثر احیا در اختیار این کشورها قرار دهد اما این امر هزینه بسیار بالایی دارد زیرا حمل گاز هیدروژن بسیار پرهزینه است. بنابراین بر اساس پیشنهادات کارشناسان اگر این کشور بخواهد در بازار آینده فولاد سبز دوام آورد باید به سمت ساخت نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر و به دنبال آن فولادسازی سبز برود.

مشکل دیگر، میزان مواد اولیه و هزینه تامین فولاد سبز است زیرا اگر چین یا ژاپن بخواهند از گاز هیدروژن استفاده کنند، به علت نبود ذخایر این گاز به مشکل برخواهند خورد. به همین دلیل برای فرار از جریمه‌های مصوب در این زمینه، این صنایع به سمت بهینه‌سازی روش‌های موجود و کاهش تولید گازهای کربنی رفته‌اند.

 در حالی که دنیا به سمت تولید فولادهای پیشرفته و استفاده از روش‌های نوین برای تولید فولاد رفته است، صنعت فولاد کشور ما درگیر روزمرگی بوده و صنایع مختلف در این زنجیره برای بقای خود تلاش می‌کنند. بهتر است به جای درگیری‌های متعدد در صنعت فولاد بر سر مواردی نظیر قیمت‌گذاری، تامین مواد اولیه و... صاحبان این صنعت یک استراتژی دقیق برای آن تدوین و به تدریج آن را اجرا کنند تا صنعت فولاد کشور از دنیا عقب نماند.

shadow-3.png
اجرای الگوی جدید مدیریت بازار فولاد

کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ با موضوع «بررسی صنعت فولاد و مواد اولیه» در مرکز همایش‌های بین‌المللی جزیره کیش برگزارشد در این کنفرانس تعداد کثیری از مدیران ارشد دولتی، فعالان و اساتید برجسته ایرانی و بین‌المللی حضور داشتند.

 

امیرصباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری ایمیدرو خبر از اجرای الگوی جدید مدیریت بازار با ابزارهای ۲۵ گانه داد و گفت: در این الگو بازارها به دو دسته مازاد عرضه_کسری عرضه تقسیم شده و هرزمان با ۲۵ ابزار مرتبط با دولت و بورس سعی می‌شود نسبت به متعادل کردن ان اقدام شود. کسری و مازاد عرصه شامل ۳ رنگ سبز(بنیادی)، زرد(قابل پیش‌بینی) و قرمز(غیرقابل پیش‌بینی) است.

وی اظهارکرد: اهداف الگوی جدید مدیریت بازار دخیره‌سازی کالاها به منظور عرضه در مواقع کمبود (انبارهای بورس کالا)، انعقاد قراردادهای بلندمدت بین صنایع و بالادست و پایین‌دست (کشف پریمیوم)، تامین کمبود مواد بازار از طریق واردات همزمان با حفظ رقابت‌پدیری صنایع(عرضه تلفیقی)، پیش‌بینی‌پذیری بازار (عرضه‌های آتی ۳ماهه، ۶ماهه، ۱۲ماهه و خدمات هیچینگ)، حدف سهمیه‌ها و کاهش رانت اختلاف نرخ بازار و بورس کالا، تسهیل صادرات و حذف مجوزها و امضاهای طلایی و تامین مالی حوزه صنعت از طریق ابزار بورس‌های کالایی است.

شوک قیمتی در انتظار الکترود گرافیتی

محمدعلی حاجی‌آبادی، مدیرعامل هلدینگ کهرباگستر در کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ با موضوع «چشم‌انداز بازار الکترود گرافیتی» گفت: نخستین کوره در سال ۱۹۰۷ به صورت اقتصادی تولید فولاد را آغاز کرد و درحال‌حاضر ۲۷درصد تولید فولاد در جهان به روش کوره قوس، و ۷۳ درصد به روش کوره بلند صورت می‌گیرد.

وی افزود: روند نرخ الکترود گرافیتی نشان داده در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ افزایش و سپس کاهش شدید قیمتی را به دلیل اینکه چین نرخ حامل‌های انرژی را پایین آورد و همچنین تعطیلی واحدهای الاینده الکترود گرافیتی صورت گرفت.

حاجی آبادی یک شوک قیمتی و افزایش شدید نرخ الکترود گرافیتی را در آینده نزدیک پیش‌بینی کرد و درباره چرایی عدم تولید الکترود گرافیتی در ایران، افزود: با کمتر از هزینه یک مربی فوتبال می‌توان یک متخصص تولید الکترود را از خارج به خدمت گرفت و ایران با هزینه بسیار پایین‌تر می‌تواند صاحب الکترود گرافیتی شود تا این محصول دیگر گلوگاه فولاد نباشد.

ضرورت راه‌اندازی کلینیک معادن کوچک

سیدرضا عظیمی، مدیر طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس در کنفرانس بین‌المللی Planex۲۰۲۱ در کیش با موضوع شبکه‌سازی تخصصی برای ارتباط با معادن کوچک مقیاس گفت: به درمانگاه و کلینیک‌های تخصصی برای معادن کوچک نیاز داریم تا چالش‌ها و عارضه‌های مبتلا‌به معادن را مورد بررسی و درمان قرار دهد.

وی افزود: تلاش‌هایی در این راستا با کمک واحدهای بخش خصوصی شکل گرفته، اما کافی نیست.

عظیمی با بیان اینکه معادن به اطلاعات مورد نیاز فنی و حقوقی دسترسی ندارند و همین امر موجب فعال نشدن این معادن بوده است.

وی با بیان اینکه شرکت‌های بزرگ معدنی در دنیا از معادن کوچک حمایت می‌کنند تصریح کرد: معادن بزرگ سودهای بسیار خوبی دارند و کمک به معادن کوچک را در قالب هزینه‌های خود می‌بینند.

ظرفیت‌سازی جدید در زنجیره فولاد را متوقف کنید

در این نشست مهران محجوب نژاد، معاون شرکت فولاد تکنیک گفت: تا افق ۱۴۰۴ به ظرفیت نصب شده ۵۵ میلیون تن فولاد خواهیم رسید و نباید ظرفیت جدیدی در هیچ یک از حلقه‌های زنجیره فولاد اعم از کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد احداث شود.

وی افزود: هر واحد جدیدی مجوز بگیرد فشارش روی سنگ آهن خواهد آمد این در حالی است که معادن سنگ آهن پاسخگوی این میزان ظرفیت نصب شده در زنجیره فولاد نیستند. وی با بیان اینکه برنامه‌ها باید به سمت کاهش پلکانی و تدریجی تولید آهن اسفنجی برود تصریح کرد: در طرح جامع فولاد، قرار بر این بود که ۳۶ میلیون تن فولاد در داخل مصرف شود و با پیش‌بینی جمعیت ۹۰ میلیون نفر تا سال ۱۴۰۴ سرانه مصرف به ۴۰۰کیلوگرم فولاد برسد که همسنگ مصرف فولاد در کشورهای توسعه یافته است.

محجوب‌نژاد ادامه داد: این در حالی است که مصرف فولاد در این سال‌ها به زیر ۲۰۰ کیلوگرم رسیده است. از سوی دیگر ۲۰ میلیون تن هم باید صادر می‌شد که ممکن است به این هدف دست پیدا کنیم.

معاون فولاد تکنیک افزود: از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۷ رشد اقتصادی منفی ۲.۹ درصد بوده است. محجوب‌نژاد تصریح کرد: تنها راه ادامه حیات فولادی‌ها توجه به سرعت دادن به روند اکتشافات و استخراج سنگ آهن است.

چالش‌های تولید فولاد

بهرام سبحانی، رئیس انجمن فولاد به چالش‌های تولید فولاد اشاره کرد و گفت: ظرفیت تولید فولاد ۴۰ میلیون تن است اما ۳۰ میلیون تن تولید داریم که مابه‌التفاوت این دو رقم به دلیل چالش‌های موجود تولید نمی‌شود.

وی افزود: پراکندگی واحدهای فولادی، ظرفیت کمتر از یک میلیون تن فولاد، نداشتن زنجیره کامل فولاد در یک مجموعه که باعث افزایش نرخ لجستیکی می‌شود و هزینه‌های انرژی از جمله چالش‌های تولید فولاد است.

سبحانی با بیان اینکه چالش دیگر قیمت‌گذاری در صنعت و زنجیره فولاد است تصریح کرد: تا یکی دو سال پیش نرخ محصولات بالادست فولاد بر اساس کشف نرخ فولاد خوزستان در بورس انجام میشد که درحال‌حاضر جز نرخ شمش که توسط دولت کنترل می‌شود قیمتگذاری محصولات بالادست رها شده‌اند که ناهماهنگی عجیبی در زنجیره فولاد ایجاد کرده است.

صادرات هدفمند باشد

بهمن تجلی‌زاده، معاون بازاریابی و فروش فولاد خوزستان در مرکز همایش‌های بین‌المللی جزیره با بیان اینکه چهارمدل حکمرانی در قیمت‌گذاری فولاد وجود دارد، گفت: حکمرانی فرآیند اعمال قدرت در حوزه‌های اداری، سیاسی و اقتصادی از طریق نهادهای رسمی ( دولت) و عیر رسمی( بخش خصوصی) است.

وی افزود: انتظار حاکمیت این است که صادرات درکل زنجیره فولاد هدفمند شود و به نسبت ارزش افزوده شکل بگیرد.

وی ادامه داد: هدف دیگر دولت رسیدن کالا با نرخ مناسب به‌دست مردم و هدف نهایی کاهش تورم است در حقیقت هیچ هدفی خارج از این موارد برای زنجیره فولاد متصور نیست.

تجلی‌زاده تصریح کرد: باورکردنی نیست ولی ما زمانی فولاد را با نرخ ۴۲۰۰ تومان در بورس فروختیم و در حالی که الان قوه قضاییه به شدت به دنبال کسانی است که ارز ۴۲۰۰ گرفته‌اند هیچکس به عرضه فولاد با نرخ ۴۲۰۰ اشاره نمی‌کند.

وی ادامه داد: مدل دوم حکمرانی تبدیل به شیوه‌نامه ۴ صفحه‌ای شد که بعد از یک‌سال و بازنگری‌های متعدد دیگر قابل اجرا نبود.

تجلی‌زاده اصافه کرد: در مدل سوم لیستی از میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز به ازای هرتن محصول زنجیره فولاد منتشر شد، که ۳۴ یورو به ازای هر تن کنسانتره، ۳۲ یورو به ازای هر تن گندله، ۹۱ یورو برای آهن اسفنجی، ، ۱۹۰ یورو به ازای هر تن فولاد، و ۳۸ یورو برای هر تن میلگرد براورد شده است.

وی افزود: با احتساب ۱۰درصد سود برای هر حلقه از زنجیره فولاد، نرخ نهایی به ازای شمش خوزستان به‌دست آمده که خوشبختانه در حال اجراست.

ایجاد ائتلاف شرکت‌های بزرگ معدنی و فولادی

ابوتراب فاضل، مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری غدیر در کنفرانس پلنکس۲۰۲۱ گفت: دستکاری نسبت‌های قیمتی، افت عیار معادن، عدم توجه به آمایش سرزمینی در ایجاد واحدهای فولادی، صدور مجوزهای لیوان واحدهای فولادی بدون توجه به تعادل زنجیره، عدم سرمایه‌گذاری در حوزه اکتشافات، قیمت‌گذاری دستوری، عدم بکارگیری اشخاص حقیقی و حقوقی واحد اهلیت در زنجیره و عدم راهبرد صحیح در موضوع اکتشاف توسط نهادهای تصمیم ساز از مهم‌ترین عوامل ایجاد عدم توازن در زنجیره فولاد است.

وی افزود: تا افق ۱۴۰۴ به ۱۳۰ میلیون تن سنگ آهن داریم اما تا پایان امسال تنها در کنسانتره ۷۱ میلیون تن طرفیت ایجاد شده داریم ولی ۶۸ میلیون تن تولید واقعی داریم، در گندله نیز ۶۵ میلیون تن طرفیت داریم اما ۵۷ میلیون تن تولید می‌شود، احیای مستقیم نیز ظرفیت ۳۷ میلیون تنی با ۳۵ میلیون تن تولید آهن اسفنجی داریم، و در نهایت با ۴۷ میلیون تن طرفیت تولید فولاد، تنها ۳۵ میلیون تن فولاد تا پایان سال خواهیم داشت.

وی ادامه داد: تنها در امسال ۲۳ میلیون تن سنگ آهن، ۶ میلیون تن کنسانتره، ۱۶ میلیون تن گندله، و ۱۷ میلیون آهن اسفنجی کم داریم.

فاضل با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری تنها روی کاغذ است و رعایت نمی‌شود تصریح کرد: برای رفع عدم توازن در زنجیره فولاد نیازمند ائتلاف شرکت‌های بزرگ معدنی و فولادی هستیم چرا که سرمایه مورد نیاز و اهلیت کافی برای ایجاد کنسرسیوم دارند.

عمر اقتصادی ساختمان‌ها ۳۰ سال است

منصور یزدی‌زاده، مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با استقبال از برگزاری کنفرانسی با موضوع تحلیل بازار سنگ آهن و فولاد گفت: سال‌ها است چشم‌انتظار برگزاری چنین همایش‌هایی بودیم و استقبال و اعتماد مهمانان خارجی به برگزاری کنفرانس‌های تحلیلی در ایران نشان از نیاز جدی کشور به چنین اقداماتی دارد.

وی با انتخاب موضوع تولید ثروت در صنعت فولاد و مواد اولیه در سخنرانی خود، افزود: صنعت فولاد همواره بر طیف وسیعی از زندگی مردم تاثیرگذار است، از میزان تاثیر تولید و مصرف فولاد بر زندگی مردم تا ایجاد اشتغال، رفاه و بهداشت برای استان‌هایی که تولیدکننده فولاد هستند.

وی تشریح کرد: به ازای هر دو فرصت شغلی در فولاد، ۱۳ اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌کند.

یزدی‌زاده در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: عمر ساختمان‌ها در تهران و کلان‌شهرها ۳۰ سال و یک دهم عمر ساختمان در اروپا است که سرمایه‌گداری مردم در این بخش را عیراقتصادی می‌کند.

وی با تاکید بر لزوم حفظ محیط‌زیست توسط صنعت فولاد گفت: با مدیریت بهتر منابع خدادادی اثرات ملموس و غیرملموس تولید فولاد بر محیط‌زیست را باید کاهش بدهیم.

سال ۲۰۲۰ سال خوبی برای محصولات تخت فولادی بود

در این کنفرانس مسعود عبد یزدان، سردبیر گروه خبری تحلیلی Planner با تحلیلی از اخرین وضعیت بازار جهانی و داخلی فولاد گفت: شرکت‌های بزرگ سنگ آهنی در دنیا محدوده قیمتی ۸۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر تن را منطقی می‌دانند. وی افزود: از آنجا که نرخ تمام شده سنگ آهن برای این شرکت‌ها ۳۰ دلار است، نرخ یادشده برای انها سود خوبی دارد اما با این قیمت، توجیه اقتصادی معادن کوچک از بین می‌رود و انها از گردونه تولید خارج می‌شوند و به این شکل سود بیشتری نصیب شرکت‌های بزرگ می‌شود.

عبد یزدان با بیان اینکه نگاهی به عوامل تاثیرگذار بر نرخ فولاد جهان نشان می‌دهد رسیدن نرخ سنگ آهن به محدوده ۵۰ دلار بعید به نظر می‌رسد، تاکید کرد: سال ۲۰۲۰ سال خوبی برای محصولات تخت بود و افزایش نرخ بسیار بیشتری نسبت به محصولات طویل داشت.

وی تقاضای بهتر و ساختار هزینه‌های کوره‌های قوس را که تولید‌کننده محصولات تخت است، را از عوامل تاثیر‌گذار در رشد نرخ این محصولات دانست.

چشم‌انداز سبز فولاد
صنعت فولاد یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای در بین صنایع است؛ به طوری که این صنعت در دنیا سهمی 7 درصدی در تولید گازهای گلخانه‌ای داشته و از این رو مقرر شده تا سال 2050 میزان تولید کربن خود را نسبت به سال 2019 به میزان 50 درصد کاهش دهد.

به منظور اطمینان از دستیابی به هدف فوق، دولت‌ها به دنبال اعمال مالیات کربن و ممنوعیت واردات کالاها با آلایندگی کربن بالا هستند که به زودی از آن رونمایی می‌شود و این موضوع شامل چین، اروپا و آمریکا نیز می‌شود و کار برای فولادسازان بدون استاندارد فوق، بسیار دشوار خواهد بود!

از سوی دیگر، آمار نشان می‌دهد که فولادسازان دنیا در حال احداث 50 میلیون تن ظرفیت جدید به روش کوره بلند هستند که این دارایی جدید، احتمالا طی سال‌های پیش رو مجددا تعطیل خواهد شد! بنابراین مقرر شده در احداث واحدهای جدید، الزاما از کوره قوس و فناوری‌های هیدروژنی استفاده شود. به همین جهت بر طبق قوانین و هدف‌گذاری‌ها، بسیاری از فولادسازان به سمت سازگاری با طبیعت و در اصطلاح سبز بودن رفتند و طرح‌هایی برای کاهش آلایندگی ارائه شد که به دو صورت تغیر خط تولید یا بهبود و بهینه‌سازی خطوط تولید در جهت کاهش گازهای کربنی مطرح شده‌اند.

به طور مثال، در ژاپن به دلیل محدودیت‌های منابع، به بهینه‌سازی فرایند و تجهیزات کوره‌های بلند پرداختند و توانسته‌اند درصدی از تولیدی گازهای کربنی خود را کاهش دهند اما در کشورهایی که دسترسی خوبی به گاز طبیعی دارند و از روش احیا مستقیم به جای کوره بلند استفاده می‌کنند، میزان تولید گازهای گلخانه‌ای به طور قابل توجهی کاهش یافته است؛ البته این روش نیز آلایندگی‌های خاص خود را نیز دارد و ایران یکی از کشورهایی است که از روش احیا مستقیم برای تولید فولاد استفاده می‌کند.

طبق استاندارها، تولید فولاد سبز از دو روش استفاده خواهد شد؛ نخست با ریفورمینگ گاز ورودی برای برج احیا با بخار آب و تولید کربن منوکسید و هیدروژن مقدار بسیار زیادی از آلودگی (به علت از استفاده از گاز هیدروژن به جای گاز متان و قدرت احیاسازی بیشتر آن و عدم وجود کربن )کاهش خواهد یافت. دوم اینکه در طرحی بهتر با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و الکترولیز آب از برق آن، هیدروژن به دست آمده سپس از این هیدروژن به همراه میزان ناچیزی از گاز متان، فرایند احیای مستقیم را انجام داده که در نهایت گاز خروجی این واحد تنها بخار آب خواهد بود. با توجه به آن که در هر دو روش از گاز هیدروژن استفاده می‌شود، این فولاد سبز به فولاد هیدروژنی معروف است.

در مسیر تولید فولاد سبز مسائل پیچیده‌تر از آن چیزی است که مطرح می‌شوند. نخستین مشکل، فناوری مورد استفاده در این زمینه بوده که نیازمند سرمایه‌گذاری و زمان است. دومین مشکل این است که میزان ذخایر و تولید گاز هیدروژن به اندازه کافی نیست و شرکت‌ها باید برای تولید آن یا به واردات آن از کشورهای تولیدکننده بپردازند که به علت گران قیمت بودن حمل این گاز بسیار هزینه‌بر است؛ یا با الکترولیز کردن آب توسط برق سراسری یا برق تولیدی از انرژی‌های تجدیدپذیر این گاز را تامین کنند که به هزینه برق بیشتر و یا زیرساخت نیاز دارد.

دیگر مشکل مقاومت صنعت و تولیدکنندگان مواد اولیه و محصولات فولادی در مقابل تغیر است. به طور مثال، یکی از این کشور استرالیا بوده که بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ و سنگ‌آهن در دنیا محسوب می‌شود. حال اگر فولادسازان به سمت فولاد سبز بروند، استرالیا به جای زغال‌سنگ باید گاز هیدروژن را به عنوان ماده موثر احیا در اختیار این کشورها قرار دهد اما این امر هزینه بسیار بالایی دارد زیرا حمل گاز هیدروژن بسیار پرهزینه است. بنابراین بر اساس پیشنهادات کارشناسان اگر این کشور بخواهد در بازار آینده فولاد سبز دوام آورد باید به سمت ساخت نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر و به دنبال آن فولادسازی سبز برود.

مشکل دیگر، میزان مواد اولیه و هزینه تامین فولاد سبز است زیرا اگر چین یا ژاپن بخواهند از گاز هیدروژن استفاده کنند، به علت نبود ذخایر این گاز به مشکل برخواهند خورد. به همین دلیل برای فرار از جریمه‌های مصوب در این زمینه، این صنایع به سمت بهینه‌سازی روش‌های موجود و کاهش تولید گازهای کربنی رفته‌اند.

 در حالی که دنیا به سمت تولید فولادهای پیشرفته و استفاده از روش‌های نوین برای تولید فولاد رفته است، صنعت فولاد کشور ما درگیر روزمرگی بوده و صنایع مختلف در این زنجیره برای بقای خود تلاش می‌کنند. بهتر است به جای درگیری‌های متعدد در صنعت فولاد بر سر مواردی نظیر قیمت‌گذاری، تامین مواد اولیه و... صاحبان این صنعت یک استراتژی دقیق برای آن تدوین و به تدریج آن را اجرا کنند تا صنعت فولاد کشور از دنیا عقب نماند.

طرح‌های توسعه فولاد مبارکه بحران کم‌آبی را تشدید خواهد کرد
کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار استان اصفهان با اشاره به صدمات جبران‌ناپذیر طرح‌های توسعه‌ای فولادی بر محیط زیست این استان، گفت: توسعه صنعت فولاد به خصوص در فولاد مبارکه، به بهانه اشتغال و تولید در حال انجام است و در این زمینه هیچگونه نظارت زیست‌محیطی صورت نمی‌پذیرد.

مهدی بصیری در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، در پاسخ به این سوال که طرح‌های توسعه‌ای فولاد مبارکه همچون نورد گرم شماره 2 آیا صدمات محیط زیستی برای استان اصفهان خواهد داشت، یا خیر، اظهار داشت: بله؛ هرگونه توسعه‌ای که بخواهد در این کارخانه و در کارخانه‌های فولادی دیگر انجام شود، نیازمند آب فراوانی است و آلودگی‌هایی را نیز به همراه خواهد داشت که برای سلامت جامعه و کشاورزی منطقه، مضر است.

تبعات توسعه صنعت فولاد در اصفهان

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در ادامه افزود: طرح‌های توسعه‌ای فولاد مبارکه همچون نورد گرم شماره 2 نیز شامل این مضرات می‌شود و گروه فولاد مبارکه اصفهان با دو میلیون تن در سال تولید خود را آغاز کرد و بعد این میزان را به پنج میلیون تن در سال و در نهایت به 10 میلیون تن در سال رساند؛ به طوری که سالانه 7.2 میلیون تن اسلب فولادی در استان اصفهان توسط این شرکت مصرف می‌شود. این افزایش میزان تولید، جهش مصرف آب توسط این کارخانه را به همراه داشت و این امر، در خشک شدن زاینده‌رود نیز موثر بود؛ البته این موضوع تنها در خصوص این شرکت صدق نمی‌کند.

وی یادآور شد: به طور کلی، توسعه صنعت فولاد در استان اصفهان، علاوه بر افزایش مصرف آب، رشد جمعیت مهاجر به این شهر را نیز به همراه دارد که این امر نیز باعث افزایش ترافیک شهری و آلودگی شده است.

بصیری تاکید کرد: باید تدبیری شود که توسعه صنعت فولاد در استان‌های دیگری به جز اصفهان و یزد که کویری هستند، دنبال شود.

صادرات شمش فولاد

کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار استان اصفهان اذعان کرد: اگر به اندازه نیاز کشور، فولاد تولید شود، دیگر نیازی به صادرات فولاد به سایر کشورها نخواهد بود. چراکه شمش فولادی ارزش افزوده کمتری نسبت به سایر محصولات پایین‌دستی دارد و به نوعی آب و یارانه مردم است که صادر می‌شود.

عدم نظارت سازمان محیط زیست بر صنعت فولاد

وی در خصوص نظارت سازمان محیط زیست استان اصفهان بر عملکرد فولادسازان، اظهار کرد: سازمان محیط زیست استان اصفهان، توان کنترل و نظارت را ندارد. چون صنعت فولاد مافیای قوی در کل کشور دارد و به دلیل اینکه سودآور است، از آن حمایت می‌شود.

تولید فولاد در اصفهان کنترل شود

بصیری در پایان این گفت‌وگو بیان کرد: نباید تولید فولاد در استان اصفهان توسعه پیدا کند و یا تولید شرکت‌هایی که در این استان، مستقر هستند به مرور کاهش یابد و به مکان دیگری منتقل شود. اگر الان این اتفاق نیفتد، قطعا نسل آینده این تصمیم را خواهد گرفت زیرا در غیر این صورت نمی‌توانیم به استان اصفهان به عنوان یک استان پایدار نگاه کنیم.

آخرین تحولات بازار فولاد

به گزارش دنیای معدن؛ طبق گزارش منتشر شده توسط وب سایت «کوارتس»، در یک سال گذشته،  قیمت فولاد در بازار جهانی رشد چشمگیری داشته است. قیمت هر تن فولاد ضد زنگ طی روزهای اخیر و در قراردادهای آتی بورس فلزات شانگهای برای تحویل در اواسط نوامبر به ۳ هزار و۵۲ دلار رسید.

رشد ۲۱۲ درصدی قیمت  جهانی ورق فولادی

 

نشریه کوارتس در گزارش خود ضمن تشریح وضعیت بازار فولاد در یک سال اخیر توضیح داد :«متوسط قیمت هر تن ورق های فولادی نورد گرم در سپتامبر سال ۲۰۲۱ برابر با هزار و ۹۲۳ دلار بود، درحالی که در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ هر تن از این محصول با قیمت ۶۱۵ دلار مبادله می شد. این رشد قیمت در شرایطی اتفاق افتاده است که در بازار سنگ آهن کاهش شدید قیمت تجربه شده است. سنگ آهن ماده اولیه مورد استفاده برای تولید فولاد در دنیاست و افت قیمت آن در وضعیت عادی اقتصادی زمینه را برای کاهش قیمت فولاد فراهم می کند، ولی به نظر می رسد در این روزها عوامل دیگری بازار فولاد را تحت تاثیر قرار داده اند.» بدین ترتیب قیمت ورق های فولادی ظرف یک سال اخیر هزار و ۳۰۸ دلار برابر با ۲۱۲ درصد رشد کرده است.

جهش قیمت سوخت محرک افزایش قیمت فولاد

این وب سایت رشد قیمت سوخت را عامل مهمی در افزایش قیمت فولاد معرفی کرده است. در یک سال اخیر قیمت سوخت در دنیا بالغ بر ۴۷ درصد رشد کرده است و در این روزها شاهد رسیدن قیمت هر بشکه نفت به بیش از ۷۵ دلار هستیم. در نتیجه این مساله هم هزینه تولید فولاد رشد کرد و هم هزینه حمل محصولات به بازارهای مصرف افزایش یافته است.

نقش اژدهای زرد در گرانی فولاد

مساله دیگری که روی قیمت تمام شده فولاد تاثیر دارد، سیاست های چین است. این کشور بزرگترین تولیدکننده ومصرف کننده فولاد در دنیاست که هرساله سهم زیادی از محصولات فولادی دنیا را به بازارعرضه می کند و در سال قبل توانست برای اولین بار سهم خود در تولید فولاد دنیا را به بیش از ۵۷ درصد افزایش دهد، اما اخیرا سیاست کاهش تولید را درپیش گرفته است.

کوارتس در این مورد نوشت:« چین در سه ماه اخیر حجم تولید خود را کاهش داده است و طبق گزارش های ارایه شده توسط روزنامه چاینا دیلی سیاست کاهش تولید را تا انتهای سال ۲۰۲۲ ادامه خواهد داد. در سه ماه اخیر تولید فولاد در چین ۵ درصد نسبت به مدت مشاله سال قبل کمتر بود.» این مساله باعث شد تا نگرانی در مورد کمبود عرضه باعث رشد قیمت فولاد در بازار شود.

سنگینی سایه رکود بر بازار فولاد

رکود در معاملات شمش و محصولات فولادی کشور در رینگ صنعتی بورس کالا و بازار آزاد خودنمایی می‌کند. در این شرایط، شروع فصل سرد سال به تعمیق رکود مصرفی می‌‌‌انجامد و تعدیل نرخ ارز نیز رکود سرمایه‌‌‌ای در این بازار را شدت می‌‌‌بخشد.

 

به گزارش روزگارمعدن، البته معاملات شمش فولاد نسبت به بازار مقاطع طویل فولادی رکود کمتری دارد؛ چرا که نوردکار حتی در شرایط رکود مصرفی نیز به‌سادگی نمی‌تواند خطوط تولید خود را متوقف کند؛ بنابراین حداقل خرید در این بازار جریان دارد. در این شرایط طرح جهش مسکن از سوی مسوولان پیگیری می‌شود؛ هرچند هنوز برای اثرگذاری این سیگنال بر بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور زود است و باید منتظر این سیگنال بود.

رشد بهای پایه شمش فولاد چه اثری بر بازار داشت

در حالی که تب و تاب رشد نرخ ارز در بازار داخل درحال فروکش کردن است و بهای مقاطع طویل فولادی نیز ظرف روزهای گذشته در مسیر تعدیل نرخ قدم برداشته بود، قیمت عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالا پس از ۶هفته کاهش نرخ، افزایشی شد. رینگ صنعتی بورس کالا روز گذشته میزبان عرضه ۱۵۶هزار تن شمش فولاد بود که در وهله اول خریداران این محصول تقاضایی بالغ بر ۱۸۵هزار تن را در این بازار به ثبت رساندند که رقمی قابل‌توجه به‌‌‌شمار می‌‌‌رفت؛ هرچند در نهایت تنها ۷۰هزار تن شمش فولاد در این رینگ مورد معامله قرار گرفت که این رقم حدود ۴۵درصد حجم عرضه‌‌‌ها بود. بررسی معاملات شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالا بیانگر آن است که عدم‌تطبیق حجم معامله و میزان تقاضای ثبت‌شده چند هفته‌‌‌ای است که در رینگ صنعتی بورس کالا جریان دارد و برخی فعالان بازار معتقدند که این موضوع به نوعی جریان‌‌‌سازی در بازار است. این فعالان بازار می‌‌‌گویند، برخی فولادسازان با نوردکارانی که ارتباط نزدیکی با آنها دارند، توافق کرده‌اند و این شرکت‌ها در زمان حراج، تقاضای بالایی را ثبت می‌کنند. درواقع این روش، شیوه‌‌‌ای برای جلب خریدار و رشد نرخ معامله شمش فولاد است. البته این تنها یک شایعه بر اساس برخی گمانه‌‌‌زنی‌‌‌هاست و تایید یا عدم‌تایید صحت و سقم آن بحث دیگری است.

دیروز رینگ صنعتی بورس کالای ایران میزبان عرضه شمش فولاد با قیمت پایه‌‌‌ای در بازه ۱۲هزار و ۴۷۰تومان تا ۱۳هزار و ۵۰ تومان به‌‌‌‌‌‌ازای هر کیلوگرم بود. نرخ پایه عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالا پس از نیمه مرداد در مسیر کاهش قیمت قرار گرفت، به گونه‌‌‌ای که حداقل کف قیمت پایه برای هر کیلوگرم از این محصول از ۱۳هزار و ۴۲۰تومان در هفته منتهی به ۱۵مرداد به ۱۲هزار و ۲۲۹تومان در هفته منتهی به شانزدهم مهر رسید. به این ترتیب کف قیمت پایه شمش فولاد در بازه چند هفته‌‌‌ای افتی حدود ۹درصدی داشت. اما این روند کاهش نرخ پایه شمش فولاد در هفته جاری ادامه نیافت و حداقل قیمت پایه عرضه شمش فولاد در این هفته ۱۷۰تومان بالا رفت.

بررسی روند معاملات شمش فولاد در روز گذشته بیانگر آن است که اغلب معاملات انجام‌شده مربوط به محصولاتی بود که با کف نرخ پایه تعیین‌شده عرضه شده بودند. میانگین قیمت معامله شمش فولاد در رینگ دیروز نیز برابر ۱۲هزار و ۹۰۰ تومان بود که احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بهای تمام‌شده این شمش برای خریدار ۱۴هزار تومان خواهد بود. خرید شمش فولاد در این قیمت، آن‌‌‌هم در شرایطی که میلگرد در بازار آزاد قیمتی حدود ۱۵هزار و ۱۰۰ تومان دارد، برای نوردکار توجیه اقتصادی ندارد. با وجود این، نوردکار نمی‌تواند به‌سادگی خطوط تولید را متوقف کند و چاره‌‌‌ای جز خرید ماده اولیه ندارد.

ردپای نرخ ارز در قیمت شمش و مقاطع

شیوه تعیین قیمت پایه شمش فولاد ظرف ماه‌‌‌های اخیر تغییر کرده است و دیگر خبری از اثرگذاری مستقیم نرخ ارز نیمایی و بهای شمش فولاد صادراتی کشور یا نرخ شمش فولاد سایر نقاط دنیا در تعیین این قیمت پایه نیست؛ اما روند نوسان نرخ ارز نیمایی و آزاد و بهای شمش فولاد صادراتی کشور بر رفتار معامله‌‌‌گران این بازار اثرگذار شده و همین موضوع باعث می‌شود تا متقاضیان شمش، خریدهای خود را انجام دهند یا آن را به تعویق بیندازند. به این ترتیب این متغیرها به شکل غیرمستقیم بر قیمت پایه عرضه شمش فولاد، بهای معامله آن و حتی نرخ فروش مقاطع طویل فولادی اثرگذار می‌‌‌شوند. بنابراین ردپای نوسان نرخ ارز نیمایی و بهای شمش فولاد صادراتی کشور و همچنین وضعیت بازار صادراتی مقاطع طویل فولادی در رونق یا رکود معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالا به شکل واضحی خودنمایی می‌کند.

نرخ ارز در بازار آزاد ظرف روزهای اخیر رو به کاهش گذاشته است و در عین حال بازارهای صادراتی کشور نیز رونق چندانی ندارند؛ مجموع این دو سیگنال از تعمیق رکود در بازار داخل حمایت می‌کند. این رکود در بخش شمش و محصولات فولادی به چشم می‌‌‌خورد؛ هرچند نوردکاران به‌سادگی نمی‌توانند تولید را متوقف کنند. بنابراین تعمیق رکود در بخش محصولات فولادی بسیار قوی‌‌‌تر از شمش فولاد به چشم می‌‌‌خورد.

تعویق الزام فولادی‌‌‌ها به ثبت در سامانه تجارت

در روزهای ابتدایی مهرماه وزارت صمت اعلام کرد که از دهم مهرماه تمامی عرضه‌‌‌کنندگان و خریداران محصولات فولادی در بورس کالای ایران ملزم به دریافت کد نقش و ثبت در سامانه تجارت هستند، اما زمان‌بربودن این موضوع باعث شده تا اجرای این طرح تا هفته اول آبان به تعویق بیفتد. بنابراین خبری از اثرگذاری این مصوبه جدید در رینگ صنعتی شمش و محصولات فولادی در هفته جاری و هفته آینده نخواهد بود.

سایه رکود بر بازار مقاطع فولادی سنگینی می‌کند

افزایش نرخ پایه شمش فولاد در روز گذشته برای ساعاتی بر قیمت میلگرد در بازار آزاد افزود؛ به نحوی که بهای معامله هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ در بازار آزاد تهران افزایش ۱۵۰تومانی داشت. هرچند که این رشد قیمت با سیگنال‌های منفی ارزی خنثی شد و در ادامه از قیمت مقاطع در این بازار کاسته شد. شروع فصل سرما موضوع دیگری است که می‌تواند به تعمیق رکود مصرفی در بخش مقاطع طویل فولادی کشور ظرف هفته‌‌‌های آینده منجر شود. عموما فصل‌های بهار و تابستان زمان رونق بازار مقاطع طویل فولادی است؛ هر چند افت محسوس ساخت‌‌‌وساز در بخش مسکن ظرف بیش از یک سال گذشته، باعث شد تا این بازار در این فصول نیز رنگ رونق را به خود نبیند. در این شرایط مطرح شدن طرح جهش مسکن که با جدیت از سوی دولت پیگیری می‌شود، می‌تواند روند این بازار را در ماه‌‌‌های پایانی امسال تغییر دهد.

دولت با جدیت طرح جهش مسکن را دنبال می‌کند، اما به گفته فعالان بازار آزاد، هنوز برای اثرگذاری این سیگنال بر بازار زود است و با توجه به شروع فصل سرما در کشور و زمان‌بر بودن شروع چنین طرح‌‌‌هایی رکود فعلی حاکم بر بازار حداقل ظرف دوماه آینده ادامه‌‌‌دار خواهد شد.

ضرورت ثبت اطلاعات فولادی‌ها در سامانه جامع تجارت

سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تمامی عرضه‌کنندگان و خریداران عمده و خرده محصولات فولادی را موظف کرده در سامانه جامع تجارت ثبت‌نام و کد نقش دریافت کنند.

بورس کالا نیز با توجه به این دستورالعمل، تمامی خریداران محصولات فولادی را از تاریخ ۱۰ مهرماه موظف به اجرای آن کرده است. بدون تردید ثبت اطلاعات خریدوفروش بازار اقدام مثبتی است که از یک‌سو زمینه برقراری شفافیت را در بازار فولاد و از سوی دیگر، امکان رصد و تنظیم این بازار را‌ فراهم می‌کند. در همین حال، ثبت اطلاعات موردبحث می‌تواند نقش ویژه‌ای در بررسی روند تولید و بازار فولاد و امکان برنامه‌ریزی برای سیاست‌گذاران با توجه به دیتاهای موجود داشته باشد. با این وجود، فعالان بازار به‌ویژه خرده‌فروشان نسبت به این روند معترض هستند و تاکید دارند بسیاری از واحدهای کوچک آهن‌فروشی از ظرفیت لازم برای اجرای چنین دستورالعمل‌هایی برخوردار نیستند. این واحدها به‌طور سنتی فعالیت کرده‌اند و به‌روز شدن آنها زمان می‌برد. در عین حال، هر نوع فشار مضاعفی به روند فعالیت و کسب‌وکار این واحدها، می‌تواند به حذف آنها منجر شود که منطقی نیست.

مصوبات دست‌وپاگیر

حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران در گفت‌وگو با اظهارکرد: الزام معامله‌گران فولادی به اخذ کد نقش و ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت اقدامی است که با هدف حمایت از مصرف‌کنندگان اجرایی می‌شود. 

در واقع، بستری برای جمع‌آوری اطلاعات عملکردی فروشندگان در حلقه‌های گوناگون زنجیره فولاد فراهم شده است. 

وی افزود: بدون‌تردید ثبت اطلاعات در حالت کلی، اقدام مثبتی است اما انتقادهایی به این اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد است.

 این ایرادات در گذشته و در جلسه‌ای با حضور رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیز مطرح شدند. طرح موردبحث با هدف تنظیم‌گری بازار مطرح‌شده، با این وجود، در عین کاربردهایی که دارد، مخل روند فعالیت برخی کسب‌وکارها نیز به‌شمار می‌رود.

رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با اشاره به تصویب قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار با هدف حمایت از فعالیت‌های اقتصادی گفت: متاسفانه با وجود اینکه این قانون از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب‌شده، هرازچندگاهی شاهد صدور مصوبات و دستورالعمل‌هایی هستیم که روند فعالیت کسب‌وکارها را با دشواری و چالش روبه‌رو می‌کند.

علاوه بر این در قانون موردبحث به صراحت تاکیدشده هر سازمان یا نهادی قبل از تصمیم‌گیری و صدور بخشنامه و دستورالعمل باید با ذی‌نفعان آن حوزه و همچنین بخش خصوصی مشورت کند و این‌گونه تصمیم‌گیری‌ها با هماهنگی اجرایی شوند. 

در واقع دولت مکلف است قبل از تصمیم‌گیری، نظر فعالان بخش خصوصی را بخواهد. البته در عمل چنین اتفاقی نمی‌افتد. 

رستگار افزود: سامانه‌هایی که طی سال‌های گذشته با هدف نظارت بر عملکرد فعالان بازار و تنظیم آن شکل گرفته‌اند، نه‌تنها کارآیی نداشته‌اند، بلکه مشکلاتی را در مسیر فعالیت برخی واحدها ایجاد می‌کند.

این فعال بازار فولاد گفت: در واقع این‌دست طرح‌ها برای تمام بنگاه‌های اقتصادی قابل اجرا نیستند. بنگاه‌های کوچک اقتصادی که هزینه‌های جاری خود را به سختی تامین می‌کنند، چطور می‌توانند در سامانه‌های مختلف، اطلاعات‌شان را ثبت کنند. 

در واقع این ‌گونه طرح‌ها برای بنگاه‌های کوچک خرده‌فروشی دشوار و هزینه‌بر است و روند فعالیت آنها را با مشکلات جدی روبه‌رو می‌کند. 

بنگاه‌های اقتصادی بزرگ امکانات نرم‌افزاری و نیروی انسانی را برای اجرای این دست طرح‌ها دارند اما لازم‌الاجرا شدن آن برای واحدهای کوچک و خرده‌فروشی ممکن نیست. 

وی افزود: بدین‌ترتیب با ۲ حالت روبه‌رو خواهیم شد؛ نخست آنکه عده‌ای از فعالان اقتصادی از عهده اجرای این مصوبه برنمی‌آیند یا فضای کسب‌وکار با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد شد. 

رستگار گفت: البته در حالت کلی، مخالف چنین اقدامات و بسترسازی برای ثبت اطلاعات و شفافیت نیستم اما معتقدم در طرح موردبحث تمامی الزامات موردتوجه قرار نگرفته‌اند. بنابراین انتظار می‌رود قبل از اجرای چنین مصوبات و بخشنامه‌هایی، تدابیری برای بنگاه‌های کوچک‌تر اندیشیده شود. 

وی تاکید کرد: در حال‌حاضر و با توجه به شرایط اقتصادی، سخت کردن شرایط برای فعالان اقتصادی می‌تواند به حذف آنها از بازار منجر شود و باید فکری اساسی برای آن اندیشید.

 به‌علاوه آنکه ایجاد هر تغییر این‌چنینی نیاز به آموزش و بسترسازی دارد؛ یعنی باید قانون‌گذار یا مجری قانون روند اجرای قانون را موردتوجه قرار دهد. 

حذف گروهی که در روند سنتی، فعالیت و امرارمعاش می‌کنند، منطقی نیست.

 بنابراین انتظار می‌رود این دست مصوبات در گام نخست برای خریداران عمده و گروه‌های بزرگ اجرایی شود در ادامه و پس از ارائه آموزش به سمت گروه‌های کوچک پیش رفت. 

رستگار در پایان تاکید کرد: الزام دولت به دریافت کد نقش فقط به واحدهای فولادی اختصاص ندارد و به‌زودی در سایر گروه‌های کالایی نیز اجرایی خواهد شد. اقدامی که برای برخی واحدهای صنفی، چالش‌زاست و باید فکری به حال آن کرد.

بازگشت به شفافیت هزینه دارد

ابوذر انصاری، کارشناس بازار کالایی در ارزیابی تصمیم جدید دولت برای معاملات فولاد مبنی بر الزام تمامی عرضه‌کنندگان و خریداران عمده و خرده محصولات فولادی به ثبت‌نام در سامانه جامع تجارت و دریافت کد نقش و ثبت اطلاعات معاملات در این سامانه به گفت: با اجرایی شدن این مصوبه، امکان رصد تمامی معاملات فولاد و محصولات فولادی فراهم خواهد شد. 

وی افزود: در حال‌حاضر ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت در اولویت‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دارد. بدون تردید این اقدام زمینه شفافیت را در معاملات زنجیره فولاد فراهم می‌کند. در چند سال اخیر شاهد انواع التهاب و نابسامانی در بازار فولاد و محصولات فولادی بوده‌ایم. در این میان، همواره از نبود شفافیت به‌عنوان یکی از دلایل اصلی این بی‌ثباتی نام برده می‌شود. بر همین اساس نیز انتظار می‌رود با اجرای شدن راهکارهای یادشده شاهد رفع بخشی از چالش‌های حاکم بر این زنجیره باشیم.

این کارشناس بازار کالایی افزود: در حال‌حاضر علاوه بر فعالان بازار فولاد، فعالان صنعت پتروشیمی و سیمانی‌ها نیز موظف شده‌اند اطلاعات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند. این مصوبه به‌منزله روشی برای رصد کالا به‌شمار می‌رود و در مجموع مثبت است، چراکه در ادامه آمار جامعی از روند خریدوفروش فولاد یا سایر محصولاتی که به اجرای این مصوبه موظف شده‌اند، حاصل می‌شود.

انصاری گفت: ثبت اطلاعات و کسب آمار جامع نخستین گام در مسیر شفافیت و سیاست‌گذاری درست است. در همین حال این مسیر در نهایت به تنظیم بازار نیز کمک خواهد کرد. هرچه اطلاعات بیشتری از میزان تولید، رقم فروش و... در دسترس سیاست‌گذاران باشد، امکان تحلیل شرایط تولید و کشف نقاط قوت و ضعف و درنهایت برنامه‌ریزی برای آینده صنعت، سهل‌تر خواهد شد.

داده‌هایی که از روند ثبت معاملات حاصل می‌شود، سیگنال‌های قوی را به روند تنظیم بازار منتقل می‌کنند. در همین حال مشخص می‌کنند کدام گروه کالایی به دخالت بیشتر دولت نیاز دارد.

البته باید پذیرفت سیستم خریدوفروش سنتی فولاد در کشور ما تاکنون در مسیر شفافی نبوده و درنتیجه طبیعتا مخالفت‌هایی با آن وجود خواهد داشت. به‌علاوه آنکه همیشه هستند افرادی که شفافیت منافع آنها را به خطر می‌اندازند و درنتیجه با چنین طرح‌هایی مخالفت خواهند‌ کرد. 

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر سنتی بودن خریدوفروش آهن‌آلات و دشواری ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت به‌ویژه برای خرده‌فروشان سنتی و قدیمی گفت: بدون تردید هر تغییری دشوار و زمان‌بر است. با این وجود، چنانچه زمان کافی به فعالان این صنعت داده شود، می‌توان به بهبود شرایط عملکردی آن امید داشت. انصاری نبود چنین سیستمی را در طول سال‌های گذشته ضعف بازار خریدوفروش فولاد و سایر محصولات عنوان کرد و افزود: باید از جایی برای تغییر شرایط اقدام کرد.

این کارشناس بازار کالایی خاطرنشان کرد: البته از گذشته فعالان صنعت پتروشیمی موظف شده بودند اطلاعات تولید و خریدوفروش خود را در سامانه ثامن ثبت کنند. همین نظارت‌ها نیز تاثیر مثبتی بر عملکرد فعالان این صنعت به جای گذاشته است. البته از آنجاکه وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌دنبال یکپارچه کردن اطلاعات است؛ اکنون این فعالان صنعتی را هم موظف کرده تا اطلاعات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند. بدون تردید این روند یکدست و یکپارچه کردن اطلاعات در نهایت اقدام مثبتی است، هرچند در ابتدای مسیر می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. در واقع بازگشت به فرهنگ شفافیت زمان‌بر است و با چالش‌هایی همراه خواهد بود اما در نهایت نقاط قوت آن به‌مراتب برای صنعت و اقتصاد کشور بیشتر هستند. انصاری در ادامه تاکیدکرد: دستورالعمل موردبحث به‌منزله محدود کردن فعالیت آهن‌فروشان نیست. در حال‌حاضر همچنان امکان معامله در بورس و بازار آزاد وجود دارد؛ بنابراین نگرانی در این زمینه وجود ندارد. تنها امکانی برای ضعف کنونی در مسیر تولید و فروش فولاد و محصولات فولادی فراهم شده است.

سخن پایانی 

ازمجموع موارد یادشده این‌طور برداشت می‌شود که بازهم مصوبه و دستورالعملی بدون توجه به نظرات فعالان اقتصادی اخذشده است. تصمیمی که کلیت آن درست ارزیابی می‌شود اما انتظار می‌رود برای کارآیی هرچه بیشتر ابتدا بسترسازی مناسب انجام شود. یعنی ایرادات و نقاط تاریک اجرای این طرح با کمک فعالان بازار فولاد و بخش خصوصی کشف و برای رفع آن برنامه‌ریزی شود.

رونق مجدد بازار فولاد با وجود افزایش قیمت ها| کمبود آهن قراضه مشکل جدید تولیدکنندگان

شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد می‌گوید: در اوایل هفته جاری قیمت‌ها در بازار فولاد روند نزولی داشت، اما به تدریج که به اواخر هفته نزدیک می شدیم قیمت ها بار دیگر روند صعودی گرفت.

 

«سیدرضا شهرستانی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «بازار» در تحلیل بازار فولاد در هفته جاری افزود: تردید فعالان بازار فولاد سبب شده بود که بازار شکل الاکلنگی به خود بگیرد زیرا برخی مواقع قیمت ها به صورت صعودی و گاهی قیمت ها به صورت نزولی بود.

این عضو هیات مدیره انجمن تولید کنندگان فولاد بیان کرد: دراین شرایط مصر

کمبود قراضه آهن و مواد اولیه از عمده مشکلات تولید کنندگان در هفته جاری بود به طوری که ورود قراضه به واحدهای تولیدی عملاً به صفر رسید و تولید کنندگان اصلا نتوانستند خرید کنند.


شهرستانی یادآور شد: کمبود قراضه آهن و مواد اولیه از عمده مشکلات تولید کنندگان در هفته جاری بود به طوری که ورود قراضه به واحدهای تولیدی عملاً به صفر رسید و تولید کنندگان اصلا نتوانستند خرید کنند و حتی تعدادی از خریداران در استان‌های یزد، اصفهان، تبریز، اشتهارد و یا ابهر واحدهای تولیدی خود را تعطیل کردند.

عضو هیات مدیره تولیدکنندگان فولاد ایران تاکید کرد: در هفته جاری برای آغاز فعالیت مجتمع های فولاد سازی فعالان این صنعت باید قیمت خرید قراضه را از فروشندگان افزایش می دادند تا بتوانند فعالیت کارخانه های خود را آغاز کنند.


وی اظهار داشت: با این حال با وجود افزایش قیمت قراضه و روند صعودی قیمت دلار و شرایط کلان اقتصادی کشور نشان می دهد بازار در حال افزایش رونق است و از شرایط حداقل فعالیت ها در حال فاصله گرفتن هستیم.

شهرستانی اظهار داشت: دلیل دیگری که بر فعالیت های بازار فولاد تاثیرگذار بود مصوبه اخیر مجلس مبنی بر واردات خودرو بود که شورای نگهبان هم اکنون آن را رد کرده است و عامل دیگر زمزمه های واردات لوازم خانگی از کره جنوبی بود که مقام معظم رهبری به خوبی بر عدم واردات این کالاها از کره جنوبی تاکید کردند.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد بیان کرد: با توجه به شرایطی که در اقتصاد کلان داریم پیش بینی ما این است که دلار همچنان روند افزایشی خود را ادامه دهد و افزایش قیمت دلار بیانگر این است که قیمت مواد اولیه نیز در بازار فولاد کم شده و حتی برخی مواد اولیه از جمله فرو آلیاژ، فرو سیلیس و یا فرو منگنز در هفته جاری در بازار کمبود پیدا کرد.

در سه روز اخیر از عرضه شمش در بازار بورس استقبال خوبی شد 
وی یادآورشد: با این حال در این شرایط بازار از سه روز اخیر از عرضه شمش در بازار در بورس استقبال خوبی داشت و شرکت ها توانستند مقداری در بورس فروش کنند و این محصول در بازار بین ۱۴ هزار تا ۱۴ هزار و ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان قیمت خورد.

در هفته جاری در این شرایط که قیمت قراضه در برخی از شهرها ۱۰ هزار تومان بود، در بعضی از نقاط کشور به  ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان رسید و برخی از تولید کنندگان توانستند قراضه آهن را به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان خریداری کنند.

به گفته شهرستانی، در هفته جاری در این شرایط که قیمت قراضه در برخی از شهرها ۱۰ هزار تومان بود، در بعضی از نقاط کشور به  ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان رسید و برخی از تولید کنندگان توانستند قراضه آهن را به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان خریداری کنند.

این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد معتقد است: اگر دلار روند افزایش قیمت خود را حفظ کند این مساله سبب خواهد شد که بازار فولاد کشور با افزایش قیمت مواجه شود.

شهرستانی بیان کرد: در حال حاضر کارخانه های تولیدی و فولاد سازان از نظر تامین انرژی مشکلی ندارند، اما مشکل کمبود مواد اولیه همچنان در این بخش حاکم است و قیمت دلار نیز بر افزایش قیمت محصولات فولادی تاثیرگذار خواهد بود.

بررسی میدانی بازار آهن و فولاد نشان می دهد که میلگرد در اکثر کارخانه‌های تولیدی در آخرین روز معاملات هفته جاری با افزایش قیمت شروع کرد و به غیراز دو یا سه کارخانه الباقی آنها افزایش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی را اعلام کردند.

بررسی میدانی بازار آهن و فولاد نشان می دهد که میلگرد در اکثر کارخانه‌های تولیدی در آخرین روز معاملات هفته جاری با افزایش قیمت شروع کرد و به غیراز دو یا سه کارخانه الباقی آنها افزایش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی را اعلام کردند.

تیرآهن در اکثر مبادی فروش با افزایش قیمت شروع کردند و به غیر از دو یا سه بنگاه الباقی آنها افزایش ۲۰ الی ۵۰ هزار تومانی داشتند و انواع ورق سیاه در اکثر مبادی فروش را با افزایش قیمت شروع کردند و به غیر از دو یا سه بنگاه الباقی آنها افزایش  ۴۰۰ الی ۷۰۰  تومانی داشتند.

قیمت ورق گالوانیزه، رنگی و روغنی در اکثر مبادی فروش در آخرین روز هفته جاری با ثابت قیمت آغاز کردند و به غیر از دو یا سه بنگاه قیمت ها در الباقی آنها ثابت باقی ماند.

قوطی پروفیل و پروفیل زد در اکثر کارخانه های تولید کننده، با افزایش قیمت  شروع کردند  و افزایشی در حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ تومان داشتند و قیمت نبشی و ناودانی نیز در آخرین روز هفته جاری در اکثر کارخانه های تولید کننده، با افزایش قیمت شروع کردند و به غیر از دو یا سه کارخانه الباقی آنها افزایش ۵۰ الی ۱۰۰ تومانی اعمال کردند.

همچنین قیمت انواع لوله (مانیسمان، داربستی، درزدار) در اکثر کارخانه های تولید کننده، افزایش قیمت داشتند و به غیر از دو یا سه کارخانه الباقی آنها قیمت محصولات یاد شده را ۱۵۰ الی ۲۰۰ تومان افزایش دادند.

امروزه چالش‌ها و دغدغه‌هایی اساسی در حوزه صادرات فولاد وجود دارد که مجموعه این چالش‌ها به افت قیمت محصولات فولادی و همچنین کاهش تقاضا منجر شده است.

دراین شرایط، دو روز پیش «حسین بختیاری» معاون فروش فولاد خراسان درباره فروش محصولات صادراتی اظهارداشت: امروزه چالش‌ها و دغدغه‌هایی اساسی در حوزه صادرات فولاد وجود دارد که مجموعه این چالش‌ها به افت قیمت محصولات فولادی و همچنین کاهش تقاضا منجر شده است.

وی با بیان اینکه ازمهمترین دلایلی که زمینه‌ساز چنین شرایطی شده می‌توان به تحریم‌ها اشاره کرد، افزود: در حال حاضر به دلیل اینکه که ایران درگیر تحریم‌های شدیدی است، مشکلات و موانع اساسی در انتقال پول به وجود آمده که سبب شده مشتریان خارجی از خرید محصولات ایرانی صرف‌نظر کنند. ال‌سی و اعتبارات اسنادی که از مطمئن‌ترین روش‌ها برای خرید محصولات صادراتی بود از میان برداشته شد، در نتیجه این اتفاق ریسک خرید افزایش و قیمت محصولات فولادی کاهش یافت که به موازات این جریان خرید محصولات فولادی صادراتی ایرانی نیز در عرصه‌های برون‌مرزی با مشکل مواجه شده و در نتیجه افت شدیدی داشته است.

وی افزود: از طرفی مشکلات ورود کشتی‌های خارجی به آبهای ایران مشکل دیگری است که در پی این امر هزینه‌های حمل و نقل نیز افزایش یافته است، از این رو خرید محصولات ایرانی برای مشتریان صرفه اقتصادی نداشته و به خرید از سایر کشورهای منطقه روی آورده‌اند.
به گفته وی، با توجه به کاهش قیمت‌ها وکاهش تقاضا در داخل کشور فروشندگان، محصولات فولادی را به‌ میزان بالایی روانه بازارهای منطقه کردند، درحالی که کشورهای خریدار مانند افغانستان و عراق خود تولیدکننده محصولات فولادی از جمله میلگرد هستند به همین جهت برای این محصولات تعرفه‌های بسیار بالای وارداتی ۱۰۰ الی ۱۵۰ دلاری وضع کردند که در مقایسه با دیگر کشورها در بازارهای جهانی به کاهش قیمت محصولات فولادی ایران دامن زده است.

آمارها نشان می دهد که در نیمه نخست سال جاری ۱۰ میلیون و ۸۸۲ هزار و ۸۰۰ تن فولاد خام تولیده شده است که در مقایسه با سال گذشته ۸.۶ درصد کاهش داشته است.

در ۶ ماهه نخست امسال محصولات فولادی نیز به میزان ۹ میلیون و ۸۵۶ هزار و ۴۰۰ تن تولید داشته است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶.۱۰ درصد کاهش یافت.

افزایش هیجانی قیمت آهن

آهن پرایس: در روز گذشته قیمت ارز نوسانات کم اما صعودی داشت و در بازار آهن نیز خبرها از ادامه نوسانات صعودی حکایت دارد. علیرغم این که تا روز یکشنبه اغلب قیمت‌ها به کف رسیده بود اما ادامه روند صعودی بازار توجیه چندانی ندارد چراکه تقاضای مصرفی و سرمایه ای در بازار موجود نیست.

شایان ذکر است قیمت های جهانی با توجه به کاهش میزان تولیدات چین و همچنین اتفاقات آمریکا ریزش نخواهد داشت، از سوی دیگر دلار در قیمت ۲۷ هزار تومان تثبیت شده است چنانچه فرض کنیم افزایش قیمت ها در هر ماه تا سه درصد متناسب با تورم ماهانه باشد در این صورت افزایش قیمت‌ها قابل توجیه است اما در شرایط کنونی افزایش قیمت ها و بالعکس کاهش قیمت ها هر دو هیجانی و بر اساس جو روانی بازار است و نباید تداوم چندانی داشته باشد.

با بررسی قیمت روز آهن در روز گذشته مشاهده می‌شود اکثر شرکت های تولید کننده، قیمت میلگرد را در حدود ۵۰ الی ۵۰۰ تومان افزایش داده اند به همین موازات در بازار تیرآهن نیز افزایش قیمت رویت شد و به جز یک شرکت، سایر شرکت‌های تولید کننده قیمت تیرآهن خود را افزایش دادند.

در این بازار صعودی بازار نبشی و ناودانی نیز ثبات توأم با افزایش اندک قیمت ها را اعمال کردند، به طور تقریبی قیمت نبشی و ناودانی افزایشی در حدود ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومان داشت و در بازار پروفیل نیز برخی از مبادی فروش اعلام قیمت نکرده و فروش خود را بستند و الباقی آنها افزایش قیمت پروفیل را در حدود ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومان اعمال داشتند

 

 

 

.

فراز و فرود نرخ محصولات فولادی

به گزارش روزگارمعدن، سنگ آهن وارداتی خلوص ۶۲ درصد در چین هفته گذشته صعودی بود و از ۱۲۷ دلار به بیش از ۱۳۷ دلار هر تن سی اف آر چین بهبود داشت. نرخ برای سومین هفته متوالی صعودی بود. امید به بهبود تقاضا و بسته جدید محرک اقتصادی چین انگیزه‌ای برای روند صعودی بازار بود.

 قراضه

متوسط نرخ قراضه وارداتی سنگین ۱ و ۲ ( ۲۰-۸۰ ) در ترکیه هفته گذشته در۴۷۰ دلار هر تن سی اف آر در ثبات ماند.

قراضه صادراتی سنگین کلاس ۲ ژاپن صعودی بوده با ۲۹ دلار رشد به ۴۴۹ دلار هر تن فوب رسید. متوسط نرخ قراضه وارداتی سنگین در شرق آسیا نیز ۱۶ دلار بالا رفته ۵۲۶ دلار هر تن سی اف آر ثبت شد.

بیلت

در بازار بیلت صادراتی سی‌ای اس متوسط نرخ هفته گذشته با ۱۱ دلار بهبود به ۶۲۶ دلار هر تن فوب دریای سیاه رسید. بازار با افزایش فعالیت در سال نو میلادی روندی صعودی داشته است. در چین هم بیلت وارداتی با ۲۰ دلار بهبود به ۶۳۰ دلار هر تن سی اف آر رسید.

در ترکیه نرخ بیلت وارداتی ۶۵۰ دلار هر تن سی اف آر بود که تا ۲۰ دلار رشد داشت. نرخ بیلت صادراتی ترکیه نیز از ۶۵۵ تا ۶۶۰ دلار به ۶۶۵ تا ۶۷۰ هر تن فوب رسید.

در بازار واردات جنوب شرق آسیا نرخ بیلت وارداتی از ۶۲۵ تا ۶۳۰ دلار به ۶۳۵ تا ۶۴۰ هر تن سی اف آر رسید.

همچنین هفته گذشته به گزارش متال بولتن، متوسط نرخ بیلت صادراتی ایران از ۵۴۵ تا ۵۵۰ دلار به ۵۵۰ تا ۵۵۵ دلار هر تن فوب رسید.

قیمت شمش روند نزولی داشت علت این امر کاهش نرخ در بورس فلزات و توقف تقاضا در بازار مقاطع بود.

بورس کالا برای فرار از رکود چند ماهه محدودیت هایی را که برای بخش بازرگانی گذاشته بود برداشت. این امر هم کمک چندانی به بهبود نرخ شمش نکرد و سهم عمده‌ای از معاملات در مچینگ بسته شد. بیشتر کارخانجات داخلی یا تولیدشان متوقف شده یا با انباشتگی موجودی روبه‌رو هستند که امیدوار هستند به‌تدریج موجودی‌ها در بازار هضم شود در حالیکه بورس همچنان به اعمال نرخ دستوری خود ادامه می‌دهد.

میلگرد

هفته گذشته نرخ میلگرد صادراتی سی‌ای اس در۶۹۰ تا ۷۳۵ دلار هر تن فوب بدون تغییر ماند.

در چین متوسط نرخ میلگرد صادراتی ۷ دلار بهبود هفتگی داشته ۷۵۰ دلار هر تن فوب ثبت شد. میلگرد صادراتی ترکیه نیز از ۶۹۵ دلار به ۷۰۰ تا ۷۱۵ دلار هر تن فوب بهبود داشت.

در بازار واردات جنوب شرق آسیا نیز میلگرد با رشد ۱۵ دلاری به ۷۲۰ دلار هر تن سی اف آر رسید. همچنین در بازار داخلی امریکا میلگرد در ۱۰۳۵ دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی اروپا نیز میلگرد از ۸۳۵ یورو به ۸۲۲ یورو هر یورو درب کارخانه رسید.

قیمت میلگرد در ایران روند نزولی داشت. سرما تقاضا را به حداقل خود رسانده و از طرف دیگر فشار دولت برای کاهش نرخ در بورس همچنان ادامه دارد. این امر باعث شده بسیاری از کارخانجات در فکر صادرات میلگرد باشند. نرخ صادراتی میلگرد درب کارخانه به پایین تر از نرخ شمش در بنادر ایران رسیده است.

ورق

هفته گذشته ورق گرم صادراتی سی‌ای اس با ۵ دلار افت به ۷۶۰ دلار هر تن فوب دریای سیاه رسید. متوسط نرخ ورق گرم صادراتی چین نیز با ۴ دلار بهبود۷۶۰ دلار هر تن فوب ثبت شد.

در ترکیه نرخ ورق گرم وارداتی از ۷۸۵ دلار به ۷۸۵ تا ۷۹۰ دلار هر تن سی اف آر تغییر کرد. ورق گرم وارداتی در جنوب شرق آسیا نیز در ۷۵۵ دلار هر تن سی اف آر باقی ماند. در بازار داخلی اروپا ورق گرم ۸ یورو رشد داشته ۹۳۰ یورو هر تن درب کارخانه ثبت شد. در بازار داخلی امریکا نیز ورق گرم ۱۳۵۰ دلار هر شورت تن درب کارخانه شنیده شد که ۵۰ دلار افت داشت. همچنین هفته گذشته متوسط نرخ اسلب صادراتی ایران بنا بر گزارش متال بولتن در ۵۶۰ دلار هر تن فوب بدون تغییر ماند. اسلب صادراتی سی‌ای اس نیز از ۵۸۵ تا ۶۰۰ دلار به ۶۰۰ دلار هر تن فوب رسید.

1
تماس از طریق واتساپ و تلگرام