قوطی ستونی یا قوطی پروفیل جز مقاطع فولادی سبک توخالی است که سطح مقطع مربع یا مستطیل دارد و سطح مقطع در طول پروفیل تغییر نمیکند و ثابت است. کاربرد قوطی ستونی در بخشهای مختلف صنعت دیده می شود و استفاده از متریالهای مختلف در ساخت آنها، گستردگیشان را در صنعت افزایش داده است. در ادامه به توضیح انواع قوطی ستونی با متریالهای مختلف، روش ساخت آنها و کاربردهایشان میپردازیم. با آی فولاد همراه باشید.
کاربرد قوطی پروفیل در صنعت چیست؟
از موارد کاربرد قوطی ستونی میتوان به ساخت مبلمان، تجهیزات پزشکی، تجهیزات شهری مانند صندلی نیمکت پل های عابر پیاده و هوایی، ساخت نمای ساختمان و برای ساخت سقف و دیوار سوله اشاره کرد.
استفاده از قوطی در ساختمان سازی مزایای قابل توجهی دارند، به دلیل توخالی بودن قوطی ها وزن کمتری دارند و باعث صرقه اقتصادی میشود. از طرف دیگر به دلیل سبکی به هنگام وقوع زلزله تحت تاثیر نیروی کمتری قرار می گیرد و هم چنین نسبت به وزن کم خود مقاومت خوبی دارد و در مقابل پیچش استحکام خوبی از خود نشان میدهد.
قوطی ستونی به طور گستردهای در ساخت قابهای سبک در تعداد زیادی از صنایع استفاده میشود. ترکیب انعطاف پذیری ساختار جعبه با مقاومت ، شکل پذیری و قابلیت انعطاف پذیری فولاد، این محصول نهایی بسیار قابل اعتماد و با دوام ارائه میدهد که پس از استفاده نیز به طور گسترده بازیافت میشود. از مواد مختلفی برای ساخت قوطی ستونی استفاده میشود که کاربردهایشان را تعیین میکند که در ادامه توضیح داده شدهاند.
قوطی ستونی فولاد کم کربن
در قوطی فولادی میزان کم کربن آن ، شکل گیری آن را بسیار آسان تر و در نتیجه همه کاره تر میکند. بسیار پذیرای برش ، سوراخکاری و جوشکاری ، مکمل انواع پروژه های بخش استفاده میشود. از مزایای آن میتوان به شکل پذیری راحت، قابلیت خوب جوشکاری، بازیافت مطلوب اشاره کرد. کاربرد قوطی ستونی فولادی در موارد زیر کاربرد دارند:
- قابها
- ساختارهای نیمه دائمی قوی
- نرده ها
- تریلر
قوطی ستونی آلومینیومی
طول مقاطع قوطی برای تعدادی از کاربردهای ساخت کلی و ساخت قاب مفید است. به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که به عنوان ماده غیر آهنی ارائه میدهد ، آلومینیوم اغلب ماده ترجیحی بر فولاد است.
برخلاف فولاد ، آلومینیوم فاقد آهن است و این به این معنی است که فلزی غیر مغناطیسی ، سبک و مقاوم در برابر خوردگی است و کاملاً مقاوم است. آلومینیوم به راحتی ساخته میشود و میتواند بدون شکستن درمان شود و این سهولت در دست زدن باعث میشود که بخش جعبه آلومینیوم برای تعدادی از پروژه ها بسیار متنوع باشد.
علاوه بر عملکرد بالا ، به طور گستردهای نیز بازیافت میشود و اجازه انتشار شعله در سطح آن را نخواهد داد. از مزایای قوطی ستونی آلومینیومی میتوان به وزن کم و استحکام بالا، مقاومت خوب در برابر خوردگی و مناسب برای استفاده در فضای باز اشاره کرد.
قوطی ستونی علاوه بر ساخت کلی و ساخت قاب ، برای ایجاد نرده در محیط های خانگی و تجاری نیز مفید است. قوطی ستونی آلومینیومی در موارد زیر کاربرد دارند:
- قابها
- نرده ها
- قابها
- ساختارهای نیمه دائمی
- قفس
قوطی ستونی گالوانیزه
یکی از انواع قوطی پروفیل های پر استقبال در بازار قوطی گالوانیزه میباشد. با انجام عملیات گالوانیزاسیون بر روی این محصولات عمرکاری قطعات به دلیل مقاومت بیشتر به خوردگی کاربرد آن را در سازهها افزایش داده است.
در کارگاه های صنعتی قوطی پروفیل را بعد از ساخت در حمام مذاب آلیاژ روی غوطه ور ساخته و پس از گذشت مدت زمان معینی پروفیل گالوانیزه شده را از پروسه خارج میکنند. میزان ضخامت و کیفیت پوشش گالوانیزه متغیر بوده و بستگی به تولید کننده دارد.
روش ساخت قوطی ستونی
برای ساخت این مقاطع از ورق فولادی استفاده میشود که طبق فرایندهای خمکاری و برشکاری طبق استاندارد های JIS G3466 و DIN 2395 تولید میشوند.
برای ساخت از روش های مستقیم، غیرمستقیم و دوتکه تحت نورد سرد یا گرم استفاده میشود. نورد سرد باعث تولید قطعات با پرداخت سطحی خوب و ابعاد دقیق تر خواهد شد و نورد گرم باعث تولید قطعات با کیفیت بالاتری خواهد شد.
پس از تولید به یکی از روشها محصول نهایی تحت کنترل نهایی قرار گرفته تا محصول از لحاظ کیفیت مورد بررسی قرار گیرد، سپس بسته بندی شده و به بازار ارائه میشود.
به این ترتیب محصولی به صورت شاخه های توخالی به شکل مربع و مستطیل ساخته میشود. در این قسمت به روش های تولید پرداخته میشود:
تولید قوطی به روش مستقیم
در تولید قوطی به روش مستقیم، کلاف ورق را در ابعاد مورد نظر برش زده و در شرایط کارگاهی ورق هایی که تا پیش از این به صورت رول بوده اند را صاف میکنند، سپس ورق فولادی به شکل زاویهدار و قوطی فرمدهی میشود.
برای این کار ابتدا دو گوشه انتهایی ورق فرم داده شده و در مراحل بعدی اضلاع دیگر قوطی فرم مناسب را به خود میگیرند.
در نهایت درز موجود میان دو سر ورق به یکدیگر جوش داده میشوند. سایز قوطی ها قابل تغییر بوده و میتوان در مراحل نهایی با عبور از دستگاههای مخصوص سایز آن را تغییر داد
.
تولید قوطی به روش غیرمستقیم
در روش غیرمستقیم، در واقع ابتدا ورق را به نوارهای نازک برش زده و سپس این نوارها را از دستگاه فرمینگ عبور میدهند. در دستگاه شکل دهی نوارها به شکل لوله درآمده و درنهایت با عبور از غلتکهای مخصوص به قوطی تبدیل میشوند.
تولید قوطی به روش دوتکه
در روش دوتکه، ورق صاف با استفاده از دستگاه پرس به شکلی شبیه ناودانی درآمده و پس از انطباق، ساقهایشان را به یکدیگر جوش میدهند تا به قوطی تبدیل شود.
قیمت قوطی ستونی
قیمت قوطی ستونی به نوع ساخت آن وابسته است. ورق آهنی به عنوان ماده اولیه آن اگر قیمتی بالا داشته باشد، قیمت این کالا هم افزایش خواهد داشت. همچنین خدمات نورد سرد که برای ساخت این پروفیل استفاده میشود در قیمت نهایی آن بسیار تاثیرگذار است.
.