تاریخچه پیدایش قوطی پروفیل
در ایران، برای اولینبار از قوطی پروفیل، در ساخت در و پنجره برای چهارچوبهای چوبی استفاده شد. دلیل این موضوع، افزایش ناگهانی جمعیت، پس از جنگ جهانی دوم و نیاز به ساخت خانههای جدید در ایران بود.
به طور کلی، سرآغاز استفاده از قوطی پروفیل، به چند سال بعد از جنگ جهانی دوم برمیگردد. اولین کارخانهی احداثشدهی تولید پروفیل، توسط شخصی به نام مانسمن بود. این شخص برای اولینبار، رولهای ورقمانند را به شکل اُریب سوراخ کرد و امکان ساخت مقاطع را ایجاد کرد. چند سال بعد، ساخت پروفیل پیشرفت کرد و این محصول به شکلهای مختلفی تولید شد.
در همان سالها، فردی به نام «پیگر»، مقاطع توخالی و بدون درز را تولید کرد و این منوال به همین صورت ادامه داشت تا این که در جنگ جهانی دوم، به دلیل جهش فوقالعاده در جوشکاری، پیشرفت آن اوج گرفت و استفاده از پروفیلها بین مردم، تقریباً رایج شد.
در همان ابتدا برای استفاده از پروفیلها مشکلات اساسی وجود داشت. یکی از این مشکلات، نحوهی اتصال پروفیلها بود که در سال 1937 با اختراع بست، این مشکل حل شد. از همان زمان تا الان، پروفیلها کاربردهای متفاوتی دارند و از آنها برای مقاومسازی ساختمان استفاده میشود.
به طور کلی، پروفیل، مقطع توخالی از جنس آهن است که برای استحکام سازه از آن استفاده میشود. اشکال مختلفی از پروفیلها تولید و روانهی بازار میشوند که هر کدام از آنها، کاربردهای مختلفی در صنعت و ساختمانسازی دارند. به طور کلی میتوان پروفیلها را در دو دستهی صنعتی و ساختمانی تقسیمبندی کرد.
<<قوطی پروفیلها جزء جداییناپذیر بسیاری از صنایع و ساختمانها هستند؛ پروفیلها انواع مختلفی دارند و با توجه به ویژگیهای مورد نظر در موارد مختلفی قابل استفاده هستند.>>
انواع پروفیل : پروفیل های ساختمانی _پروفیلهای صنعتی
انواع قوطی و پروفایل : قوطی صنعتی _ قوطی مبلی _ قوطی گالوانیزه _ قوطی ستونی
روش تولید پروفیل فولادی
به طور کلی، پروفیلها به دو روش نورد گرم یا سرد ساخته میشوند؛ با هر کدام از این نوردها، مقاطع مختلف پروفیل را تولید میکنند که در ادامه در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد:
پروفیل های ساختهشده با نورد گرم
نورد گرم از شمشهای فولادی تولید میشود. از انواع آن میتوان به پروفیلهای لولهای، قوطیشکل معمولی، تسمه ورق، سپری، ناودانی و میلگرد اشاره کرد.
پروفیل های ساخته شده با نورد سرد
پروفیلهای ساختهشده با نورد سرد، از طریق شکلدهی ورقهای فولادی به روش خمکردن یا پرس تولید میشوند. این نوع پروفیلها، معمولاً برای سازههای سبک، مثل ناودانیها کاربرد دارند.
ساخت مقاطع بدون درز جوش
این پروفیلها طی دو مرحله ساخته میشوند:
- در مرحلهی اول، رولهای ورق باید برای ساخت، باز شوند.
- سپس، ضخامتدهی و بستن آنها در قطرهای مورد نیاز انجام میشود.
ساخت مقاطع با جوش
- برای ساخت پروفیلها با جوش، ابتدا ورقها و نوارها توسط رولهای سنگین سیلندریکالی، فرمدهی میشوند.
- در مرحلهی بعد، به وسیلهی حرارت تولیدشده توسط برق، روی هم پرس میشوند. این امر، باعث میشود که برآمدگی ناشی از این پرسشدن، کاملاً صاف شود.
کاربرد پروفیل ها
از مهمترین کاربردهای انواع پروفیل، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بخش عمدهای از پروفیلها در ساخت در و پنجرهی آهنی استفاده میشوند.
- پروفیلهای مربع و مستطیلیشکل برای نردههای فلزی در و پنجرهی منازل، حفاظ کنار پلهها، حفاظ نردهای و مواردی از این قبیل، مورد استفاده قرار میگیرند.
- نمونههای بزرگتر این مقاطع، کاربردهای متنوعتری دارند.
- پروفیل زد یا سیپرلین در ساخت سقف سولهها کاربرد دارد.
- از پروفیلها در ساخت لوازم پزشکی، مانند تختهای بیمارستانی، اسباب حمل بیمار و وسایل آزمایشگاهی استفاده میشود.
معایب انواع پروفیل ها
در نظر داشته باشید که پروفیلها علاوه بر کابردهای مختلف در صنعت و ساختمانسازی، دارای معایب مختلفی هم هستند:
- عدم توانایی تولید پروفیلهای مختلف در کشور: برای تولید انواع پروفیل، به دستگاههای گرانقیمت و فناوریهای خاصی نیاز است و درست به همین دلیل، در بسیاری از کشورها، تولید این محصولات انجام نمیشود.
- سخت بودن اتصالات پروفیل و بالا بودن هزینه: یکی از معایب انواع پروفیل، دشوار بودن اتصال آنها در محل است؛ به همین دلیل، هزینهی نصب آنها نیز زیاد است.
چه عواملی بر قیمت نهایی پروفیل تاثیرگذار هستند؟
- متراژ مورد نیاز
- نوع فرآیند ساخت پروفیل (نورد سرد یا نورد گرم): فرآیند تولید این محصول به دلیل تفاوت در تجهیزات، روی قیمت نهایی پروفیل تأثیرگذار است.
- نوع سطح مقطع پروفیل مورد نظر
- جنس آلیاژ بهکاررفته در پروفیل (از نظر مقاومسازی در برابر خوردگی و شرایط جوّی)
نتیجهگیری
در این مطلب به طور کامل در مورد انواع قوطی پروفیل، کاربرد و ویژگیهای آن صحبت شد. همان طور که اشاره شد، استفاده از پروفیلها به دلیل استحکام و خواص عالی در ساختوسازها اهمیت زیادی دارد. نوع ساختمانی این محصول در ساخت در و پنجره و نوع صنعتی آن در ساخت خودرو کاربرد دارد.